Chat.ba
“Odmah sam operiran, boli tako da bih najradije odrezao nogu”

Nathan Davies (32) iz Walesa zadobio je strašne ozljede nakon što se ‘očešao’ od biljku dok je bio u svom vrtu, tako strašne da si, kaže, ponekad želi odrezati nogu od koljena naniže. Završio je u bolnici te je odmah podvrgnut hitnoj operaciji pri čemu su mu otvorili nogu od koljena do zgloba.

Liječnici su mu kazali kako će možda trebati presaditi kožu kako bi popravili štetu nakon što su se plikovi koje je izazvala trava inficirali. Davies je umalo ostao bez dijela mišića i trenutno ne može hodati, prenosi Jutarnji list.

Svoje iskustvo zajedno s fotografijama podijelio je na Facebooku, kako bi upozorio sve na potencijalnu opasnost ove biljke, koja je inače rasprostranjena i u našoj državi.

Davies je opisao kako su njegove muke počele dok je bio u vrtlario sa svojim ocem u subotu 20. svibnja, a temperatura zraka bila je viša od 20°C.

Stoga je u vrt izašao u kratkim hlačama, a onda krenuo obrezivati živicu i biljke.

– Imao sam par ogrebotina, no nisam slutio da bi se ovo moglo dogoditi – kazao je.

Do četvrtka na njegovoj nozi počeli su se pojavljivati plikovi.

– Izgledali su kao opekotina, kao da sam se opekao na štednjak. No postajali su sve veći. Pokušavao sam to sakriti trapericama jer kod kuće imam malu bebu i pretvarao sam se da me ništa ne boli.

No kad se u petak u agoniji onesvijestio, odmah je prevezen u bolnicu. Nakon dva sata čekanja medicinska sestra ga je htjela poslati kući s antibioticima. No kada je liječnik pogledao moju nogu, rekao je da moram na hitnu operaciju. Nakon samo 20 minuta ležao sam na stolu u spavaćici s otvorenom nogom. Uz infekciju koja je jela tkivo noge stvar je dodatno zakomplicirao subkutani emfizem, plin zarobljen ispod rane.

– Osjećaj je bio kao da dirate rižine krekere. Nakon prve operacije morao sam na još jednu kako bi unutra stavili crvenu mrežicu. Bol je bila tako jaka da nisam mogao stajati, a ni sad se ne mogu osloniti na nogu. Ponekad je poželim odrezati. Nikad nisam osjetio takvu bol – rekao je Nathan koji se još nalazi u bolnici i trebao bi ići na treću operaciju kako bi mu eventualno presadili kožu.

Davies trenutno uzima puno lijekova, uključujući i morfij, kodein i ljekove protiv mučnine.

– Teško je jer ništa sam ne mogu raditi. Sestre me moraju skinuti i oprati me jer sam u kolicima. Pokušao sam sam hodati odmah druge noći, no srušio sam se na pod. Mislim da će ova noga biti izvan pogona neko vrijeme.

– Liječnici su mi rekli u slučaju da se infekcija proširila na list, mogao sam izgubiti mišić te bi mi morali odrezati nogu.

Iako su Daviesove ozljede rijetke, ovaj slučaj dokaz je koliko opasna ova biljka može biti.

Naime, biljke iz roda Heracleum kod ljudi uzrokuju tzv. fitofotodermatitis. Naime, koža kontaminirana biljnim sokom i izložena suncu reagira osipom u roku 15 minuta nakon kontakta s biljkom, a unutar 48 sati mogu se stvoriti plikovi na koži.

Inače, u Sloveniji je zabilježena u Ljubljani i okolici te Mariboru, gdje je vjerovatno izbjegla iz botaničkog vrta. Nadalje, u Bosni i Hercegovini zabilježena je u okolici Sarajeva te je utvrđeno kako se ovdje nalazi vjerovatno već od 2007. godine.

U Hrvatskoj je ova vrsta zabilježena na jednom nalazištu u Međimurju, na obali rijeke Mure.

 

2018-05-31
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani