Chat.ba
Ljubljenje održava tonus mišića lica, zdrave zube i usrećuje...

Poljupci imaju mnogobrojne zdravstvene koristi, a uzmete li u obzir i pojačano lučenje endorfina i oksitocina, bit ćete opušteniji i bolje raspoloženi. Evo i par trikova...

Umjesto da se podvrgavate botoksu, faceliftingu i drugim skupim kozmetičkim tretmanima kako biste pomladili lice - više se ljubite. Ljubljenjem održavate čvrstoću mišića lica, a znanstvenici poručuju kako tijekom te strastvene “tjelovježbe” radi čak 30 mišića.

- Osim toga, upravo poljubac često odlučuje o sudbini veze - otkriva komunikologinja Sheril Kirshenbaum u knjizi “Znanost ljubljenja”. Poljubac koji obara s nogu uzrokovat će produbljivanje veze, a ako vam tijekom poljupca nešto ne štima, to bi moglo biti upozorenje da dotični partner nije najbolji izbor. Evolucijski psiholozi objašnjavaju kako se u trenucima ljubljenja aktiviraju mehanizmi koji procjenjuju zdravlje i gensku kompatibilnost partnera.

Ljubljenje jača imunitet i izgara kalorije. Nije, naravno, usporedivo s trčanjem na traci ili u prirodi, no sat vremena uživanja u ljubljenju sagorjet će pola šake čokoladnih bombona. Osim što pomlađuje i sagorijeva kalorije, spajanje usana potiče izlučivanje oksitocina, čija je uloga opuštanje. Ljubljenje potiče lučenje endorfina, “krivca” za dobro raspoloženje, kao i dopamina, koji povezuje partnere.

2018-04-22
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani