Chat.ba
MUŠKARAC IZ VELIKE PLANE SVJETSKO ČUDO MEDICINE: Prvi Srbin koji je u stomaku nosio blizance!

 

Života Ranković će u historiji svjetske medicine ostati upamćen i zabilježen kao medicinski fenomen, prvi Srbin koji je u stomaku nosio blizance. On je godinama osjećao bolove, koji su te 1923, kada su mu bile 22 godine, toliko kulminirali da je morao da zatraži pomoć beogradskih ljekara. Mladi ratar (22) iz Velike Plane primljen je u oktobru te godine u državnu bolnicu u Beogradu. Ovo je njegova priča koju su ljekari zabilježili... - Imao sam tri godine kada su roditelji primijetili da mi na lijevoj strani, ispod rebara, raste neka izraslina, naravno oni na to nisu obraćali pažnju jer nisam osjećao nikakve bolove, i tako sam rastao ja, a rasla je i gučica, dok nije dostigla ovu veličinu. Prije nekoliko godina počeo sam onda osjećati i bolove, ali sam trpio, jer nisu bili veliki. Međutim, sad je tako savrežilo da ne mogu više da trpim ove muke pa sam došao kod vas u bolnicu za pomoć - tako je, početkom oktobra 1923. godine, dežurnim ljekarima Opšte državne bolnice u Beogradu, opisao svoj problem Života Ranković (22), zemljoradnik iz Velike Plane.

 

Odmah je primljen na odjeljenje "za unutrašnje bolesti" ali njegov slučaj, nakon dva dana, preuzima prof. dr Kostić (ovdje nisam siguran da li je u pitanju Milivoje ili njegov brat Slobodan Kostić, obojica vrsni hirurzi) i prebacuje na hirurško odjeljenje. Ljekari su vršili razna ispitivanja, razmatrali i analizirali ovaj čudan slučaj, sumnjali su na mnoge bolesti i anomalije, ali ništa sa sigurnošću nisu mogli da tvrde. Tek nakon šest dana, kao i više konzilijuma, odlučili su da ga operišu. Tim hirurga i tehničara, pod vođstvom prof. dr Kostića, počeo je sa operacijom tačno u 8:00, 20. oktobra 1923. godine. Nakon što su pacijentu otvorili trbuh pojavila se velika izraslina uvijena u kožastu opnu. Sve je izgledalo vrlo neobično i ljekari su odmah znali da ispred sebe imaju do tada neviđenu anomaliju veličine fudbalske lopte. Konstatuju da se izraslina nalazi u trbušnjoj duplji i da je sa njom srasla na dva mjesta, s jedne strane sa trbušnom aidom (sa slabinom), a sa druge sa slobodnom trbušnom maramicom. Profesor Kostić, zapanjen slikom koju vidi, uz pomoć asistenata, počinje da podvezuje sve arterije koje je morao da presiječe kako bi oslobodio ,"kesastu" (kističnu, mehurastu) izraslinu. Nakon nekoliko sati mukotrpne i neizvijesne operacije ,"guka je oslobođena i mogla se izvaditi iz bolesnikovog trbuha". Desetak ljekara se okupilo oko pomoćnog stola na koji je prof. Kostić stavio izraslinu. Jedan od njih je dobio nalog da presiječe spoljni omotač kese. U sali je vladala muka tišina, svi su sa nestrpljenjem pratili ruku mladog kolege koji je skalpelom počeo da siječe. Najednom, ugledali su vrlo čudan prizor - iz kese je počela da kulja gusta, masna i prljava tečnost, a zatim se pojavio grumen kose pomiješan sa čudnom, želatinstom, materijom. Kada su razgrnuli tu masnu, ljigavu i gustu kosu, ljekari su ostali zapanjeni - u njoj su pronašli dva mala zakržljala, degenerisana, djeteta (fetusa). Na njima su se lijepo mogli raspoznati pojedini dijelovi tijela. Jedan plod je bio dugačak 25 cm, a drugi skoro upola manji. Na većem se jasno video donji dio glave, sa dva zuba u njoj, vrat, trup, lijeva ruka sa šest prstiju na šaci i sa šiljastim noktima na njima, desna noga i nesrazmjerno jako razvijeno "muško obeilježje". Na manjem plodu se mogla uočiti ljigava, masna glava, sa očima koje su zatvorene, vrat i jedna noga, dok su oba imala tvrdu unutrašnjost, za koju su ljekari zaključili da su u pitanju određene, još nerazvijene, kosti. Ta dva fetusa su plivala u opni koja je krvnim sudovima bila spojena sa Životinim organizmom i na taj način se hranili i rasli sve dok svojom veličinom nisu počeli da potiskuju ostale njegove organe, a posebno dijafragmu, srce i želudac. Međutim, ti plodovi, koje su ljekari izvadili, nisu ništa drugo do nesuđena Životina braća.

 

Naime, kada je Života začet, začeli su se i ovi fetusi, što znači da je bolesnikova majka nosila trojke. Ali još dok su plodovi bili u utrobi, Života je bio "jači" od svoja dva brata, nekako ih je nadvladao, "progutao" te su ta dva ploda ostala u njegovom tijelu. Ova pojava, u medicini znana kao "Fetus in fetu" (začetak u začetku) je bila poznata još od 1808. godine, ali slučaj Živote Rankovića je bio vrlo redak (kod nas sigurno prvi) i to iz dva razloga. Kao prvo, u njegovom tijelu nije nađen jedan već dva fetusa, tako da ta anomalija vodi poreklo od trojki, a ne blizanaca kao što je do tada, u svetu, bilo slučajeva, i drugo, oba njegova nesuđena brata dostigli su toliku veličinu u razvoju da je to stvarno rijetko, ako ne, i do tada, nezabilježeno. O tome, koliko su truda, energije i saopštenja, naši ljekari morali da ulože kako bi javnost umirili i razuvjerili da nije u pitanju trudan muškarac, već medicinski fenomen koji je stvarno jedinstven slučaj, ne treba posebno trošiti riječi. Ovu okolnost je otežala i činjenica da je upravo tada, Životina supruga bila trudna, "sa stomakom do zuba” pa se narod krstio i komentarisao ,"trudan čovjek i trudna mu žena". Dva dana nakon operacije majka mu je došla u posjetu. Života je izgledao izmučeno i napaćeno, tražio je čaja da pije, što su mu medicinske sestre i donijele, ali odmah nakon toga mu je pozlilo, grčevito se previjao po krevetu i nažalost, na majčinim rukama, ubrzo, izdahnuo. (Srpska naučna televizija)

2018-02-19
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani