Chat.ba
Pogledajte akciju hapšenja Bosanca zbog krijumčarenja migranata u Hrvatsku

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji s PNUSKOK-om, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Graničnom policijom BiH, Centralnim istražnim uredom iz Sarajeva i Tužilaštvom BiH završili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 11 hrvatskih državljana i jednim državljaninom BiH.

Oni su bili predmet istrage zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma i počinjenjenja krivičnog djela u sistemu zločinačkog udruženja, piše Index.hr.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako se 12 osumnjičenih osoba starosti 23 do 71 godine, među kojima su i dvije žene, u najmanje 25 događaja povezalo u zločinačko udruženje, tokom kojeg su, sa zajedničkim ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje i prijevoz više od 150 stranih državljana s područja Bihaća i Velike Kladuše na područje Republike Hrvatske.

Tokom jučerašnjeg dana u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke uhapšeno je pet osoba i na području PU karlovačke uhapšeno je šest osoba, dok Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH temeljem međunarodne policijske saradnje na svom području provode operativne akcije.

Osumnjičene osobe su od decembra 2017. do aprila 2018., svako u skladu sa svojom ulogom u zločinačkom udruženju, za novčani iznos od 350 do 2.800 eura (ovisno o ulozi) organizirali i pomogli stranim državljanima da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Bosne i Hercegovine uđu u Republiku Hrvatsku kod mjesta Vaganac, na području Petrove Gore, Cetingrada ili Maljevca, gdje bi ih vozač teretnim ili putničkim automobilom prevozio prema Zagrebu ili prema Karlovcu i potom u Zagreb, koristeći pritom i vozila kao „prethodnicu“.

2018-04-25
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani