Chat.ba
Predsjedavajući Zvizdić u Dohi razgovarao sa katarskim premijerom Al Thanijem

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH u službenoj posjeti Državi Katar. Predsjedavajući Zvizdić se danas u Dohi susreo sapremijerom/ministrom unutrašnjih poslova Katarašeikom Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thanijem sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa. Konstatirano je da su odnosi dvije zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja te je izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje. Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.Premijer Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane. Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijera Al Thanija o aktualnim reformskim procesima u našoj zemlji kao i euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji.

 

Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi. Rekao je da je naša zemlja zainteresirana i otvorena za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnji infrastrukture, kao i jačanju kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju. On je pozdravio uvođenje redovne avio linije na relaciji Sarajevo-Doha čime će se olakšati dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao premijera Države Katar da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović. Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani suMemorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar. Memorandume je, u ime Vijeća ministara BiH, potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović a u ime Vlade Države Katar ministar kulture i sportaSalah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslovaMohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva dr. Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi. Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova. (Vijesti.ba)

2018-02-19