Chat.ba
Sa skupa youtubera u Banjoj Luci poslane poruke tolerancije i ljubavi: Ne smijemo propagirati mržnju

Balkan Tube Festival koji je danas održan u Banjoj Luci okupio je najpoznatije youtubere iz regije koji su, osim zabave, s fanovima razgovarali i o diskriminaciji i načinu sprečavanja govora mržnje na platformi kao što je YouTube.

 

koji su, osim zabave, s fanovima razgovarali i o diskriminaciji i načinu sprečavanja govora mržnje na platformi kao što je Yo

Susret youtubera iz Bosne i Hercegovine i regije održan je u sportskoj dvorani Borik pred više od 500 posjetilaca iz cijele BiH.

YouTube kao medij 21. stoljeća ima veliki utjecaj u odgoj najmlađih korisnika ove internet platforme koja spaja kreatore sadržaja, djecu i mlade, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost.

Upravo takvu poruku danas su iz Banje Luke poslali youtuberi koji svoj sadržaj dijele s milionima korisnika širom svijeta.

Direktorica Balkan Tube Festa Mirjana Vladisavljević je pojasnila kako je nakon Beograda i Sarajeva red došao na Banju Luku, ali da će poruke tolerancije, ljubavi i utjecaja bez govora mržnje nastaviti promovisati i u drugim gradovima u regiji.

"Ovi kanali danas imaju i edukacijsku svrhu, a mi moramo napraviti toleranciju, da se djeca ne mrze i da kao Balkan krenemo dalje. Ovim festivalom želimo propagirati mir, lijepe stvari i zabavu. Kreatori sadržaja su svjesni svoje odgovornosti zbog broja pratilaca i ovo je prilika da upoznaju svoje fanove i razgovaraju s onima koje djelimično odgajaju", kazala je Vladisavljević.

Filtriranje sadržaja je primarno, a YouTube mijenja roditelje u odgojuMeđu youtuberima u Boriku bili su Huligani iz gimnazije, Nedim Lepić, Neki Youtuber, Vanimy, Baka Prase, Cile, Kika, PCAXE i brojni drugi. U razgovoru za Klix.ba Lepić je kazao kako youtuberi danas imaju veći utjecaj nego roditelji.

"Filtriranje prije svega moraju raditi roditelji, oni moraju znati koga im dijete prati i ako to njima ne odgovara, trebaju im to zabraniti. Djeca danas prate youtubere, oponašaju njihove fazone i više slušaju youtubere nego roditelje i to je odgovornost koju svaki od nas ima", izjavio je Lepić te dodao da je ovo odlična prilika da youtuberi razmijene lična mišljenja i iskustva.

Dušan Srbljak alias PCAXE dolazi iz Srbije i jedan je od autora Balkan Tube Festa, a u današnjoj poruci mladim youtuberima je ukazao na važnost odgovornosti prilikom stvaranja YouTube sadržaja.

"YouTube ima ogroman utjecaj i sve što radimo na svojim kanalima je individualna stvar. Neki youtuberi su bolji, neki lošiji ljudi, ali suština je da odgovornost mora postojati. Naša publika su mlađi tinejdžeri i sve što smo stariji odgovornost je veća. Svi mi svakim danom moramo biti bolja verzija sebe, a to možemo samo ako ne propagiramo mržnju, diskriminaciju i druge loše stvari", poručio je Srbljak.


 

Wigemark: Youtuberi su izbrisali graniceŠef Delegacije Evropske unije Lars-Gunnar Wigemark je izjavio kako mladi na ovakvim festivalima pokazuju želju za diskusijom bez prepreka.

"Na ovaj način svi mogu iznijeti svoje mišljenje, ali je bitno da ne pređemo liniju i da imamo poštovanja jedni prema drugima. Na internetu svi imaju pravo iznijeti svoj stav, ali jako je bitno argumentovano rješavati nesporazume. Ovdje razgovaramo svi, bez prepreka. Svi trebamo naučiti da ne moraju na sve odgovarati na isti način. Ja često na Twitteru dobijem komentare koji nisu tako lijepi, ali imam izbor da odgovorim ili da šutim. Mi moramo ustati i suprotstaviti se govoru mržnje", kazao je Wigemark.

Dodao je da se društvene mreže, u ovom slučaju platforma YouTube, tiču i standarda i zakonodavstva, ali i podizanja svijesti kod mladih.

"Djeca se od malih nogu moraju učiti poštovanju. Bitno je razgovarati i uvažavati mišljenje svakoga. Mi dajemo podršku ovom projektu i otvorenoj komunikaciji među mladima. Tokom posjete Jean-Claudea Junckera i Donalda Tuska nije se razgovaralo samo o infrastrukturi već i o digitalizaciji. Ako ignorišemo ovu platformu, ignorišemo i budućnost", dodao je Wigemark.

Na kraju je istakao kako su uz pomoć YouTube zajednice kreatori izbrisali granice te da su u prvom planu sadržaj i "YouTube jezik".

"Zanimljivo je kako su ova djeca napravila zajednice tako da djeca u Skoplju pričaju o nekom youtuberu iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, ali ne razgovaraju o tome da li je on Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Oni pričaju ‘YouTube jezikom’ i o njegovom sadržaju i kreativnosti", zaključio je Wigemark.

U sklopu današnjeg dana Balkan Tube Festivala održane su brojne radionice i drugi zabavni sadržaji, a ona se nastavlja i sutra sa zanimljivim, zabavnim i edukativnim temama koje su mladi youtuberi pripremili za svoje fanove.


2018-04-29
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani